Servicii CBVCT & Nevoilor operaționale

Infrastructură

CBVCT-urile au nevoie de un minim de infrastructură pentru a funcționa. Adică spații și orar pentru a funcționa în mod eficient. Această secțiune se axează pe principalele cerințe practice pentru gestionarea unui CBVCT.

Item Exista la nivelul CBVCT-ului dumneavoastră? Există un standard, ghid, plan, politică, procedură, contract sau acord documentat? Este adaptat la condițiile locale? Funcționează așa cum doriți? Acțiune
Localizare și amplasare
Descriere

Descriere

Un serviciu CBVCT își propune să fie ușor accesibil pentru BSB. Acesta este motivul pentru care o locație selectată cu grijă și bine amplasată poate îmbunătăți rezultatele.

 

Instrucțiuni

Instrucțiuni

Fiind un CBVCT focusat, una dintre cele mai importante chei ale succesului pentru un checkpoint este proximitatea sa fizică față de grupul țintă căruia i se adresează.

Pot fi dezvoltate două posibile strategii:

 • „Strategia sedentară”: testele sunt oferite în cadrul CBVCT.
 • “Strategia mobilă”: testele sunt oferite în unitățile partenerilor comunitari, în localuri gay (cluburi, saune), în piețe, saloane de coafură, farmacii etc. Unitățile mobile (autoutilitare) oferă flexibilitatea de a schimba locația și pot fi folosite în apropierea locațiilor fixe ale comunității, atunci când acolo nu există condiții adecvate pentru efectuarea testului: confidențialitate, siguranță și igienă.

Din COBATEST: Guide to doing it better

Criteriile principale de selectare a locațiilor și a amplasării sunt:

 • Aproape de locul/locurile unde este/sunt grupul(rile) țintă
 • Mediu confidențial
 • Locație neutră
 • Primirea
 • Aproape de mijloacele de transport public

 

Adaptare

Adaptare

Mai multe tipuri de locații se vor potrivi criteriilor de mai sus, în funcție de nevoile și condițiile de viață ale comunității locale BSB.

În funcție de amplasament, unele criterii pot fi mai importante decât altele: în cazul în care grupul țintă sunt bărbați gay „out” care frecventează locații gay și saune dintr-un cartier specific al orașului, proximitatea ar putea fi mai importantă decât o locație neutră și un mediu confidențial; în cazul în care populația cheie este dezavantajată social și discriminarea face periculos să fie „out”, o locație neutră, un mediu confidențial și apropierea de transportul în comun ar putea fi prioritare.

De exemplu, CBVCT Barcelona este ușor de recunoscut și este situat în zona de viață de noapte gay din oraș (http://www.bcncheckpoint.com/bcn-checkpoint/?lang=en), în timp ce Checkpoint Atena (http://mycheckpoint.gr /? PAGE_ID = 125) și Legebitra din Ljubljana (http://www.legebitra.si/ves-svoj-hiv-status/) sunt în locații centrale, dar mai neutre, generice sau fără semne speciale.

Unele CBVCT-uri nu folosesc semne evidente în afară de, de exemplu, o sonerie neutră pentru intrare, răspunzând astfel preocupărilor clientului cu privire la posibilitatea de a fi văzut intrând în checkpoint. Aceste decizii trebuie să corespundă feedback-ului grupului țintă și este important să fie revizuite în mod regulat, atitudinile putându-se schimba.

Opțiuni pentru reducerea costurilor:

 • Împărțirea locațiilor cu organizații comunitare existente, în special în cazul în care există spații disponibile după programul de lucru regulat
 • Luarea în considerare a unor servicii mobile și de outreach în locul unui checkpoint fix.

 

Îmbunătățirea calității

Îmbunătățirea calității

Inputul direct din partea grupului țintă cu privire la nevoile și preferințele acestora și implicarea lor în luarea deciziilor ajută la selectarea unei locații adecvate.

Instrumentul Participatory Quality Development tool (PQD) oferă metode de consultare și implicare a BSB, chiar dacă avem puțin timp și puține resurse disponibile.

Pentru a accesa instrumentul și ghidul cu privire la utilizarea acestuia, intrați pe www.quality-action.eu.

 

Plan de acțiune

Plan de acțiune

The Action Plan helps you to work concretely on the topics you should address (yellow and/or red cells in the Checklist). Please fill out the Action Plan as concretely as possible. You can afterwards download it as xlsx.-document and print it. The Action Plan is the basis for your project planning, implementation and evaluation.

The Action Plan defines a sequence of steps that must be taken, or activities that must be performed well, for a strategy to succeed. The action plan has four major elements: (1) Specific tasks: what will be done and (2) by whom, (3) time horizon: when will it be done and (4) finally how the implementation of the action is monitored.

 


→ Copiați în planul de acțiune
Camere și infrastructură
Descriere

Descriere

Administrarea unui CBVCT necesită un numar minim de spații separate, adecvate pentru testarea confidențială și consiliere, precum și mobilier și alte echipamente.

 

Instrucțiuni

Instrucțiuni

Din cauza varietății mari de spații și structuri utilizate pentru CBVCT-uri, de la birourile cu aspect de magazin și utilizarea temporară de camere într-un centru comunitar sau de sănătate, până la unități mobile în camionete și la echipe de outreach în locații BSB, nu există o modalitate standard de organizare a spaţiului.

Cea mai bună variantă ar putea fi să ne uităm la mai multe exemple de checkpoint-uri și unități mobile existente înainte de a face planuri, iar apoi să cerem, de asemenea, inputul personalului.

Puteți vedea mai multe exemple aici:

 

Adaptare

Adaptare

Minim, modul în care spațiul este configurat trebuie să garanteze că recepția, așteptarea, testarea, consilierea și funcțiile administrative pot fi efectuate într-un mediu primitor, confidențial și sigur.

Există unele considerații practice care vor influența modul în care vă adaptați spațiul disponibil și modul în care vă organizați mobilierul și echipamentele. Unele vor depinde de reglementările locale în ceea ce privește, de exemplu, siguranța și accesul persoanelor cu handicap. Altele trebuie să răspundă condițiilor de viață și așteptărilor culturale ale grupului țintă, precum și personalului – plătit și neplătit.

De exemplu, recepția și zona de așteptare ar putea fi necesar să fie analizate pentru a răspunde preocupărilor legate de confidențialitate. Muzică în exteriorul camerei de consiliere / testare și izolare fonică semnalizată în interiorul acesteia pot crește sentimentul de intimitate și siguranță. Stilul în care este decorat poate influența, de asemenea, cât de bineveniți și confortabil se simt beneficiarii în acest spațiu.

Opțiuni de reducere a costurilor:

 • cumpărare de mobilă la mâna a doua
 • implicarea voluntarilor din comunitate în echiparea și decorarea spațiilor
 • sponsorizare pentru mobilă, vehicule și echipamente.

 

Îmbunătățirea calității

Îmbunătățirea calității

Întrebarea doi din Tabelele de auto-evaluare Euro HIV EDAT se concentrează pe modul în care este organizat serviciul pentru a răspunde grupului țintă. Inputul direct din partea personalului profesionist în etapa de planificare sau atunci când sunt făcute modificări poate ajuta la amenajarea spațiului în conformitate cu reglementările relevante și la organizarea fluxului de lucru. Consultarea voluntarilor și a grupului țintă cu privire la nevoile și preferințele lor poate ajuta la crearea unui spațiu primitor și confortabil.

Instrumentul Participatory Quality Development (PQD) oferă metode de consultare și implicare a BSB, chiar dacă avem puțin timp și puține resurse disponibile.

Pentru a accesa instrumentul și ghidul cu privire la utilizarea acestuia, intrați pe www.quality-action.eu.

 


→ Copiați în planul de acțiune
Orar de funcționare
Descriere

Descriere

Orar de funcționare înseamnă zilele și orele în care CBVCT-ul este deschis pentru testare și consiliere.

 

Instrucțiuni

Instrucțiuni

Alegerea corectă a orelor de funcționare este esențială pentru succesul unui CBVCT. Orele de funcționare care fac cât mai simplu posibil accesul BSB pot maximiza succesul, ajungând la cei cu riscul cel mai crescut de infectare cu HIV.

În unele cazuri, un CBVCT cu program fix de funcționare nu este suficient și poate fi înlocuit cu sau completat de o unitate mobilă și / sau outreach în locurile frecventate de grupul țintă.

Exemplu

Pentru a fi compatibil cu viața de zi cu zi a oamenilor, CBVCT-ul ar trebui:

– Să fie situat în zone ușor accesibile.

– Să creeze un mediu confortabil și prietenos.

– Să ofere servicii mobile și activități de outreach, în scopul de a ajunge la cei care nu ar vrea (sau nu ar putea) să mergă la centrele CBVCT, sau la cei care fac testul deoarece s-a ivit oportunitatea.

– Să ofere servicii gratuite sau la prețuri foarte mici.

– Să aibă ore de funcționare sau să ofere testarea în afara programului de lucru (seara, în week-end).

Din COBATEST: Guide to doing it better

 

Adaptare

Adaptare

Este esențial să se adapteze orele de funcționare la obiceiurile locale, la condițiile, nevoile și preferințele grupului țintă. În cele mai multe cazuri, acest lucru înseamnă oferirea serviciilor în afara orelor de lucru obișnuite, inclusiv seara și în weekend.

Orarul care se potrivește cel mai bine grupului țintă poate fi mai dificil de gestionat pentru personal și voluntari. Probabil va fi necesar ca orarul de funcționare să fie ajustat după deschiderea oficială și perioada inițială de funcționare.

Includerea de întrebări cu privire la orarul de funcționare în chestionarele de feedback ale clienților poate aduce și alte sugestii de adaptare.

 

Îmbunătățirea calității

Îmbunătățirea calității

Consultarea grupului țintă, a personalului profesionist, a voluntarilor cu privire la orarul de funcționare în etapa de planificare sau când se fac modificări este necesară pentru maximizarea accesului și dezvoltarea serviciilor.

Instrumentul Participatory Quality Development (PQD) oferă metode de consultare și implicare a BSB, chiar dacă avem puțin timp și puține resurse disponibile.

Pentru a accesa instrumentul și ghidul cu privire la utilizarea acestuia, intrați pe www.quality-action.eu.

 


→ Copiați în planul de acțiune
Printați Lista de Verificare

Plan de acțiune

Servicii CBVCT & Nevoilor operaționale
Infrastructură
ItemCe se va face?Cine o va face?Când?Cum vom monitoriza asta?
Copiați articolul dvs. din lista de verificare de mai sus
Copiați articolul dvs. din lista de verificare de mai sus
Copiați articolul dvs. din lista de verificare de mai sus
Printați Planul de Acțiune