Mediu Checkpoint

Viabilitate financiară și sustenabilitate

În general, serviciile CBVCT în Europa funcționează pe baza unei combinații de surse de finanțare. Unele dintre acestea sunt părți ale unor organizațiilor mai mari ce beneficiază constant de fonduri publice, altele se bazează pe finanțări pe termen scurt și / sau sponsorizări din sectorul privat. În același timp, încrederea într-un furnizor de servicii este bazată pe continuitate. Serviciile care sunt de încredere, neîntrerupte sunt importante pentru construirea unei reputații în rândul grupului țintă și, prin urmare, pentru creșterea numărului de persoane care le accesează.

Viabilitatea financiară și sustenabilitatea sunt subiecte constante pentru majoritatea ONG-urilor, inclusiv pentru CBVCT-uri. Ajută motivația și moralul dacă managementul și consiliul de administrative promovează o atitudine pozitivă și optimistă față de sustenabilitatea finanțării, arătând încrederea că vor fi găsite surse de finanțare.

Întrebarea doisprezece a grilelor de auto-evaluare Euro HIV EDAT se concentrează în special pe integrarea CBVCT in cadrul serviciilor de sănătate și comunitare pentru a le face mai sustenabile.

 

Obțineți câteva informații de la diferite puncte de control din Europa în videoclipul nostru din atelierul din Ljubljana:

Subtitrări ruse incluse / Включая российские субтитры

Item Exista la nivelul CBVCT-ului dumneavoastră? Există un standard, ghid, plan, politică, procedură, contract sau acord documentat? Este adaptat la condițiile locale? Funcționează așa cum doriți? Acțiune
Surse de finanțare publice/ private/ pentru cercetare
Descriere

Descriere

Finanțare publică înseamnă sprijin financiar din partea instituțiilor publice centrale sau locale, iar finanțarea privată vine de la societățile comerciale. Fonduri de cercetare pot proveni din surse publice, private sau ONG-uri (de exemplu fundații), dar sunt legate de proiecte de cercetare.

 

Instrucțiuni

Instrucțiuni

Se întâmplă rar ca sistemele de sănătate să finanțeze integral servicii CBVCT dacă alte opțiuni de testare HIV sunt deja disponibile, chiar dacă cele deja existente nu reușesc să ajungă la populațiile-cheie. Finanțarea publică poate ajunge la CBVCT-uri prin alocări pentru ONG-uri din domeniul prevenirii HIV sau sub formă de proiecte pilot speciale sau programe complementare.

Unele companii private, de exemplu acelea care vând tratamente HIV, teste HIV sau produse complementare, au un interes comercial (nu neapărat excluzând motive umanitare) în diagnosticarea precoce a cât mai multor infecții cu HIV posibil. Prin urmare, acestea sunt o sursă importantă de finanțare pentru CBVCT-uri sau pot furniza kituri de testare HIV gratuit sau la prețuri reduse. Ele sunt de multe ori o sursă bună de finanțare pentru a demara servicii de tip CBVCT.

Cotizațiile membrilor și donațiile primite de la grupul țintă precum și de la „prieteni și susținători” ai organizației, de ex. în cadrul unor evenimente de strângere de fonduri, pot oferi venituri suplimentare. Anumite organizații au un om special pentru strângerea de fonduri (voluntar, personal angajat sau contractat) care să se concentreze asupra acestei surse de finanțare.

Proiecte de cercetare bazate pe testarea HIV și pe colectarea altor date demografice și epidemiologice privind grupul țintă pot include în faza de proiectare a cercetării noi servicii CBVCT (de exemplu, outreach) sau pot susține serviciile existente.

Cu excepția, rar întâlnită, a granturilor fără un obiectiv specific și a donațiilor în bani sau în produse, toate finanțările externe, în general, vin cu criterii, condiții, așteptări, răspundere și cerințe de raportare.

În decizia dumneavoastră cu privire la ce opțiuni de finanțare să accesați sau ce condiții de finanțare să acceptați, luați în considerare următoarele:

 • Compatibilitatea principiilor și valorilor: condițiile de finanțare vor contribui la atingerea scopului principal al CBVCT-ului (de exemplu, implicarea comunității)?
 • Acceptabilitatea: vor fi condițiile de finanțare acceptabile pentru grupul țintă (de exemplu, colectarea datelor solicitate de finanțare pentru cercetare)?
 • Răspundere și raportare: are CBVCT-ul capacitatea de a îndeplini angajamentele și cerințele de raportare?
 • Co-finanțare: are CBVCT-ul capacitatea financiară de a acoperi cofinanțarea în cazul în care aceasta face parte din condițiile necesare pentru un grant?
 • Inter-compatibilitatea surselor de finanțare: una dintre sursele de finanțare ale CBVCT-ului le exclude pe altele (de exemplu, unele condiții de finanțare ale unor granturi exclud posibilitatea sponsorizării din partea unei companii sau o permit până la un anumit procent din bugetul global)?

Acest tabel listează surse de finanțare și le compară în funcție de valoarea lor, perioada de finanțare, efortul birocratic de care au nevoie. Vă rugăm să rețineți că valorile atribuite sunt relative și sunt bazate pe experiența colectivă a operatorilor CBVCT din toată Europa.

 

Adaptare

Adaptare

Nevoile și condițiile locale influențează modul în care inițiativele individuale CBVCT dezvoltă resurse financiare. Structurile de guvernare (de exemplu consilii, comitete de conducere) trebuie să cântărească beneficiile și posibilele dezavantaje:

 • Pentru a demonstra că un serviciu CBVCT este viabil și benefic, condițiile de finanțare restrictive pot fi acceptabile pe termen scurt.
 • Lipsa de sprijin la nivel de politici sau reglementări restrictive pot face dintr-un proiect-pilot bazat pe cercetare o opțiune viabilă.
 • În cazul în care mediul politic local este ostil, sursele internaționale de finanțare ar putea fi o opțiune.

Dezavantajele condițiilor de finanțare restrictive pot fi gestionate prin:

 • Utilizarea perioadelor inițiale de proiect pentru a colecta dovezile necesare și a aplica pentru o finanțare sustenabilă (documentare și analiză a datelor)
 • Includerea grupului țintă în procesul de luare a deciziilor
 • Dezvoltarea unei game de surse de finanțare complementare, pentru a reduce dependența.

Opțiuni pentru operațiuni cu costuri reduse:

 • Stabiliți nivelul minim de finanțare și elaborați un plan de bază pentru menținerea serviciilor minime în timpul perioadelor de stres financiar (de exemplu: cu voluntari, servicii de laborator primite ca donație, outreach în locul centrului fix, împărțirea spațiului etc.).
 • Utilizați o abordare bazată pe colaborare în cazul în care echipa lucrează împreună pentru a strânge fonduri.
 • Membrii echipei care au și alte surse de venit pot fi în măsură să se ofere voluntari atunci când nu există nicio finanțare.
 • Echilibrul între munca plătită și voluntariat depinde de mediul local (cât de urgentă și mare este nevoia, pasiune, nivelul de profesionalizare).

 

Îmbunătățirea calității

Îmbunătățirea calității

Multe instrumente structurate de îmbunătățirea calității includ secțiuni despre resurse financiare (ex. QIP sau Succeed, disponibile la www.quality-action.eu). Ghiduri pas cu pas despre metode participative de a include grupul țintă în procesele de luare a deciziilor pot fi găsite în instrumentul PQD (Participatory Quality Development, de asemenea, disponibile la www.quality-action.eu).

 

Plan de acțiune

Plan de acțiune

The Action Plan helps you to work concretely on the topics you should address (yellow and/or red cells in the Checklist). Please fill out the Action Plan as concretely as possible. You can afterwards download it as xlsx.-document and print it. The Action Plan is the basis for your project planning, implementation and evaluation.

The Action Plan defines a sequence of steps that must be taken, or activities that must be performed well, for a strategy to succeed. The action plan has four major elements: (1) Specific tasks: what will be done and (2) by whom, (3) time horizon: when will it be done and (4) finally how the implementation of the action is monitored.

 

 

Taxe pentru servicii
Descriere

Descriere

Onorariile pe care CBVCT-ul le percepe clienților pentru test, cu scopul de a rămâne viabil financiar.

 

Instrucțiuni

Instrucțiuni

În general, ghidurile de testare și recomandările de politici susțin că testele HIV oferite gratuit au cele mai mari șanse de a crește absorbția, în special în rândul populațiilor vulnerabile cu riscul cel mai mare. Cu toate acestea, în multe țări, testarea HIV gratuită nu este disponibilă pe scară largă și chiar dacă CBVCT-urile percep o taxă modică pentru a continua să existe, ele rămân în continuare o opțiune de testare relativ ieftină pentru BSB.

Informarea clienților cu privire la modul cum se stabilesc taxele și de ce CBVCT-ul le percepe poate contribui la acceptarea și asimilarea acestora. Unele CBVCT-uri îi informează pe clienți că plata este opțională, dar că aceasta asigură accesul altor persoane care altfel nu și-ar putea permite testul.

 

Adaptare

Adaptare

Stabilirea valorii taxelor de viabilitate presupune realizarea unui echilibru între costurile ce trebuie acoperite pentru funcționarea serviciului și maximizarea accesului populației la risc. Mulți factori intervin în adaptarea taxelor la condițiile locale:

 • Costurile de funcționare ale CBVCT-ului
 • Distribuția veniturilor și accesibilitatea pentru grupurile țintă și subgrupuri
 • Semnificația locală a plății serviciului ca barieră în accesarea testării

Scopul este de a stabili taxa care să nu acționeaze ca o barieră în calea testării, dar să contribuie totuși la viabilitatea serviciului. Stabilirea unei taxe mult prea mari vă poate devia de la scopul de a oferi un serviciu de testare low-threshold. Ar putea fi necesar să găsiți și alte surse de finanțare, în așa fel încât să mențineți o taxă la un nivel suficient de scăzut.

Unele dintre opțiunile utilizate de CBVCT-uri sunt:

 • Oferirea testului ELISA gratuit (în cazul în care este acoperit de asigurarea de sănătate) și testare rapidă cu plată
 • Taxele pot fi taxe de recuperare a costurilor sau se poate utiliza suprataxarea, pentru a putea oferi teste gratuite celor care nu își pot permite să plătească. Acest lucru este formulat ca un apel către cei care își permit sa plătească mai mult.
 • Cutii de donații amplasate la vedere. Asigurați-vă că există întotdeauna bani înăuntru, de exemplu într-o cutie transparentă, care să încurajeze donații de valori crescute (de exemplu, în cazul în care există bancnote de 5 euro la vedere, oamenii vor avea tendința de a dona aceeași sumă, în cazul în care există bancnote de 20 euro, oamenii vor avea tendința de a dona tot 20 de euro, dacă își permit).

 

Îmbunătățirea calității

Îmbunătățirea calității

Multe instrumente structurate de îmbunătățirea calității includ secțiuni despre viabilitate financiară și siguranță financiară (ex. QIP sau Succeed, disponibile la www.quality-action.eu). În cazul în care CBVCT-ul percepe taxe de viabilitate, este important să cereți feedback-ul clienților cu privire la rolul jucat de preț în decizia lor de a se testa. Ghiduri pas cu pas despre metode participative de a include grupul țintă în procesele de luare a deciziilor pot fi găsite în instrumentul PQD (Participatory Quality Development, de asemenea, disponibil la www.quality-action.eu).

 


→ Copiați în planul de acțiune
Printați Lista de Verificare

Plan de acțiune

Mediu Checkpoint
Viabilitate financiară și sustenabilitate
ItemCe se va face?Cine o va face? Când?Cum vom monitoriza asta?
Copiați articolul dvs. din lista de verificare de mai sus
Copiați articolul dvs. din lista de verificare de mai sus
Printați Planul de Acțiune